Friluftsrådets adgangsregler for børn: Tag på opgaveløb

Relle og Mulle opgaveløbet er et grydeklart løb til skoleklasser eller frilufts- og idrætsforeninger, som lærer børn om alt det, man må og ikke må i naturen. Opgaveløbet er lånt fra Friluftsrådet, der har mange spændende og vigtige guides om adgangsregler i naturen, på deres hjemmeside Gå Nye Veje (gaanyeveje.dk).

Størstedelen af danskerne kender ikke reglerne for adgang i naturen og går dermed glip af gode naturoplevelser. Det gælder også børn.

Derfor har Friluftsrådet lavet et opgaveløb målrettet børn i alderen 7-12 år, som lærere, trænere eller ledere i frilufts- og idrætsforeninger kan bruge til på en sjov måde at lære børn, hvad man må og ikke må i naturen. 

Sådan bruges løbet 

Opsætning af poster

Du kan sætte posterne op på et afgrænset område f.eks. en fodboldbane, hvor man kan løbe rundt og finde den næste post, man er blevet sendt videre til.

Hvis området er større, eller det er mindre overskueligt, kan posterne indtegnes på et kort, der udleveres til holdene. Det afhænger af hvor meget tid I har til rådighed, børnenes alder, om I lægger vægten på at løse opgaverne eller om turen rundt også er vigtig.

Der er 10 poster i alt samt en start og en slut-post.

På hver post er der en lille fortælling og to forskellige svarmuligheder – en rigtig og en forkert – der fører videre til næste post. Hvis man svarer rigtigt, kommer man igennem hele løbet i rækkefølge. Svarer man forkert, bliver man sendt rundt mellem posterne i mere vilkårlig rækkefølge. 

Download posterne til løbet her: 

I gang med løbet 

Start eventuelt med en snak med børnene om hvad henholdsvis offentligt og privatejer betyder. 

Herefter skal hvert hold have udleveret et svarark.

Download svararket her:

På hvert post får holdet 2 kodebogstaver (identisk med postens navn f.eks. UR).

Hvis man svarer rigtigt, får man kodebogstaverne i rigtig rækkefølge, og det er nemt at læse kodeordet. Hvis man svarer forkert, bliver man sendt rundt mellem posterne i en anden rækkefølge og så bliver det sværere at finde frem til kodeordet.

Hvis man svarer forkert på de fire første poster, bliver man sendt tilbage til start – så må man opdatere sig lidt på reglerne i naturen her på siderne og prøve forfra.

Svarene står på næste posts bagside.

Her kan man se svaret på den post, man kommer fra. Derfor skal man skrive ned på arket, hvilken post man har besøgt (bogstaverne på posten er de samme som kodebogstaverne). Bogstaverne skrives ned på arket til hvert hold. På denne måde får man også kodeordet til sidst.

Afslutning

Tag en snak om løbet og reglerne og tjek, om alle har fundet det rigtige kodeord. 

God fornøjelse!

// Tak til Friluftsrådet for mulighed for at gengive materialet. Besøg Friluftsrådets hjemmeside her: Friluftsrådet (friluftsraadet.dk).